Photo Rating Website
Strona startowa Hołdys Guru hormon OEA Honda CRV 2 hobby radio
Hodowla czarnej jagody

aaaaPtasznikiaaaa

Temat: Cenka SIB'ka
Bo tak właśnie ma być - hodowca zawsze powinien pomagać i służyć radą. My też mamy to szczęście - hodowczyni naszego Unkasa (NFO) to prawdziwy Anioł!!!
Fajnie, że chcesz mieć drugiego kotka. U nas to się sprawdziło i koty przepadają za sobą, choć są z innego plemienia(!) Już Ci zazdroszczę tych wariactw...
A co do Pani Jagody, to nie chwaliłem jej dlatego, że mieszkamy w tym samym mieście - nawet się nie znamy... jedynie żona utrzymywała kontakt telefoniczny z Panią Jagodą podczas gdy szukaliśmy drugiej kici. Okazała się niezwylke rzeczową i sympatyczną osobą i trochę żałujemy, że nie udało się kupić kociaka właśnie z jej hodowli. Uparłem się bowiem bardzo na czarną szylkretkę z "pomazaną" buzią...
Zbieraj pieniążki na drugiego kociastego, a my, tak po woli, odkładamy na trzeciego...
Jeżeli chodzi o ceny kociąt, to my też na początku byliśmy zszokowani, także nie masz, za co przepraszać. Ktoś, kto nie miał nigdy kontaktu z kotami hodowlanymi nie może mieć przecież wyobrażenia o wszystkim...
Raz jeszcze pozdrawiam i dzięki za Twoje pozdrowienia - na pewno przekażę!!! Howq >>>-------------->
Źródło: kotysyberyjskie.fora.pl/a/a,84.html



Temat:
Daniel (Dama dama) reprezentuje rodzinę jeleniowatych. Pierwotnie zamieszkiwał śródziemnomorski region Europy, północną Afryką oraz Bliski Wschód. Obecnie, jako zwierzę parkowe, spotykany jest w całej Europie. Czyni się też próby introdukcji tego gatunku, jako zwierzyny łownej, do naszych lasów. Mniejszy od jelenia europejskiego, osiąga wysokość w kłębie do 105 cm, a wagę do 200 kg. Normalne umaszczenie daniela jest czerwono-brunatne z białymi plamami ułożonymi w podłużnych rzędach latem, a ciemnopopielate z plamami niewyraźnymi zimą. W populacji daniela spotyka się tez około 1% albinosów (białe) oraz do 30% dotkniętych melanizmem (czarne). Piękne łopatowate poroże nosi tylko samiec i podobnie jak jeleń co roku je zmienia.

Daniele odbywają gody w okresie od października do końca listopada. Po 7-8 miesięcznej ciąży łanie cielą się, rodząc jedno lub dwa młode w miocie. Przez pierwszy rok życia cielęta przebywają z matką. Dojrzewają w wieku około 2 lat. Bytują w chmarach złożonych z łań i ich przychówku. Samce, zwane bykami, do rui pozostają osobno.

Zwierzęta te żywią się trawami, roślinnością zielną, liśćmi, pędami i korą drzew i krzewów. Chętnie jedzą żołędzie, kasztany, jagody i jabłka. Ich hodowla w ZOO nie sprawia większych kłopotów, są więc licznie reprezentowane w wielu kolekcjach.
Źródło: lesnik.fora.pl/a/a,65.html


Temat: Pudle Inter Studio
Mi się nie wydaje , że to sen mnie jedno zastanawia jak ja kupowałam Almę pudel średni ciemna czekolada z hodowli Czarna Jagoda z Wrocławia rodzice Ojciec był czekoladowy a Matka była też ciemna czekolada więc Almunia też była ciemna czekolada i została do dzisiejszego dnia i nie jaśnieje ma w tej chwili prawie 13 latek
Źródło: psyipudle.fora.pl/a/a,121.html


Temat: Na ryby, na grzyby czy na jagody?
kangur napisał(a):

Jak tylko sie pokażą w supermakiecie

to zaraz sobie zafunduję. Ale to nie będą te z lasu, a z plantacji. W
ogródku
kiedyś miałem dwa krzaki, ale zbiory były mizerne.
A jakie są teraz jagody w Polsce po Czarnobylu i innych trucicielach?
Czy mogą spowodować więcej złego niż dobrego?


ech kangur - o prawdziwych jagodach to ty sobie możesz tylko pomarzyć, w
oszołomach dostaniesz teraz wszędzie tylko borówkę hamerykańską.
u nas na straganach też ją mają, a popyt na prawdziwą jagodę maleje.
mimo że urodzaj na jagody był cieniutki to były po 4 zł za litr.
Teraz mają znacznie plenniejsze i bardziej przystosowane do naszych warunków
borówki amerykańskie niż było to kiedyś.(może sam je posadzę bo kiedyś
probowałem i nic z tego nie było)
Wracając zaś do Czernobyla to obecnie chyba ten opad się rozmył, ale w onym
czasie mimo że mieszkam raczej po drugiej stronie wisły to szkód trochę
było(zależne to było gdzie akurat opadł ten syf ). po sąsiedzku miała kobita
niewielką plantację czarnej porzeczki która akurat była w fazie kwitnienia to
uschła, moją hodowlę nutrii szlag trafił
( wszystkie młode z wiosennego miotu padały, przeżyło tylko ok 2%)i całe
stado musiałem odbudowywać od nowa, ale nie wszędzie były takie skutki
później takich przypadków nie było, więc nikt na to nie zwraca uwagi, więc
eksport jagód nie był nigdy wstrzymany, a chyba sprawdzają to na granicy.
pozdr Ali

--
Wysłano ze strony http://forum.dieta-optymalna.info/
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=12946


Temat: Wasze ulubione warzywo i owoc na diecie niskowęglowodanowej
@jatoja
Kiedyś był chyba w CSA taki odcinek, ze kobita podając komuś miraklinę (substancję czynną w tym owocu) zabiła kogoś, bo potem dała mu do picia domestos czy coś w tym stylu. Koleś łyknął bez mrugnięcia okiem. Tyle w filmie było

@Hannibal
@goji

Suszone goji są smaczne. Mi przypominają trochę mało słodką wersję rodzynek - fajna przekąska. Świeże, prosto z krzaka są lekko słodkawe, ale mają posmak, który wielu ludziom nie odpowiada (gorzkawo - dziwny). Moja siostra, której suszone smakowały świeże zaczęła po chwili wypluwać. Ja tam lubię dziwne smaki więc jadłem i nie wybrzydzałem. Teraz akurat jest sezon na goji. Co ciekawe kolcowój pospolity (tak nazywa się jagoda goji) jest bardzo pospolitą rośliną w Polsce. Trzeba się nauczyć ją rozpoznawać. Teraz aż do pierwszych przymrozków kolcowój owocuje i kwitnie zarazem.
@morwy
Morwy dają bardzo rożnej jakości owoce. Jadłem raz jedną taką w UK...przepyszna. Jak skrzyżowanie maliny z czerwoną porzeczką i jeszcze coś tam z truskawki się dało wyczuć. To był prawdopodobnie morwa czerwona. Te jedzone w Polsce były ok, ale już nie takie świetne (za mało kwaśne). Najgorzej prezentują się dziczki morwy białej - są słodko-mdłe. Takie coś chyba tylko dzieciom i kurom może smakować Odmiany szlachetne każdej z morw (białej, czarnej i czerwonej) mają owoce lepszej jakości - w Polsce są trudno dostępne.


@Pan Witold
Ananasów unikam, bo zawsze kąciku ust mam potem podrażnione przez dwa dni. Poza tym byłby świetną pożywką dla mojej jelitowej "hodowli pieczarek" więc zdecydowanie nie jadam ananasów.

@Zenon
Rokitnik i róża pomarszczona mają witaminy C kilkanaście razy więcej niż porzeczki. Mrozoodporne kiwi kilka razy więcej. Gdzieś wyczytałem, ze rokitnik nie ma enzymu odpowiedzialnego za rozkład witaminy C pod wpływem temperatury, także nie traci jej podczas takiej pasteryzacji chociażby. Nie wiem czy to prawda jednak.

Moimi ulubionymi owocami są chyba mirabelki Uwielbiam je - opiekuję się nawet kilkoma drzewkami w mojej okolicy by lepiej obradzały Rokitnik z małą ilością cukru i miodu ma też nieziemski smak - taki ananasowo-cytrynowy. Niebo w gębie. Podobnie owoce gruszy azjatyckiej... pycha.
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15782


Temat: Owoce
Borówki

Inna nazwa borówki czarnej to czarna jagoda, borówka czerniejąca, lub czernica. Występuje na obszarze całej półkuli północnej. Niegdyś stanowiła bardzo ważne źródło pożywienia i witamin w ubogich rejonach górskich, ponieważ można ją było bez problemu konserwować na zimę. Na przykład Indianie w Ameryce Północnej przygotowywali z nich koncentrat i suszyli na słońcu, przez co także dłużej mogli cieszyć się smakiem owoców. Hodowla i handel borówki wysokiej rozpowszechniły się dopiero XX wieku w Stanach Zjednoczonych.

Borówka należy do rodziny wrzosowatych. Rośnie w borach iglastych w postaci krzewu o wysokości 15-60 cm. Dojrzewa w końcu czerwca oraz w lipcu. Znacznie wyższa jest borówka wysoka, nadająca sie do uprawy w ogrodach. Osiąga wysokość 1-2 m, a jej owoce też są znacznie większe niż u borówek dziko rosnących.

Dojrzałe i tym samym dobre borówki można kupić tylko w czerwcu i lipcu. Sprzedaje się je czyste, suche i pozbawione szypułek, zazwyczaj w niewielkich kubełkach. Jeśli chcemy zebrać je w lesie, najlepiej to robić podczas suchej pogody. Można je z powodzeniem przechowywać w lodówce, a także mrozić.

Najpopularniejszym daniem z borówek jest ciasto borówkowe, a więc słynne blueberry pie, lub znane wszystkim Polakom jagodzianki. Można też robić z ich konfitury, konserwować przy użyciu alkoholu, lub robić kompoty. Mają działanie przeciwzapalne i nasenne, ponadto zawierają witaminy: A, B1, B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Skutecznie przeciwdziałają nowotworom i zawałom serca. Często też stosowane są przy leczeniu zapaleń gardła i jamy ustnej. Mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy oraz skórę.
Źródło: forum.samotnosc.boo.pl/viewtopic.php?t=729


Temat: Rozpiska na ćwiczenia
Ćwiczenie 2
Diagnostyka i leczenie zatruć truciznami pochodzenia roślinnego (ze szczególnym uwzględnieniem grzybów) i zwierzęcego (50min).
Rodzaje trucizn roślinnych toksoalbuminy, kumaryny, antrazwiązki, alkaloidy cyjanogenne, glikozydy nasercowe, saponiny, żywice, olejki eteryczne). Zatrucia grzybami – wywołującymi uszkodzenia narządów miąższowych, wywołującymi zaburzenia psychoneurologiczne, wywołującymi reakcję typu disulfiram – alkohol etylowy, wywołującymi głównie ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy, zachorowania spowodowane grzybami jadalnymi (zatrucia nieswoiste)- diagnostyka i leczenie zatruć. Nietypowe następstwa spożywania roślin (fowizm, satyryzm, zatrucia ziemniakami, ergotyzm, itp.). Zagrożenia dla zdrowia wynikające ze spożycia roślin trujących: bieluń dziędzierzawa, pokrzyk wilcza jagoda, lulek czarny, szczwół plamisty, Ziemowit jesienny, szlej jadowity, wawrzynek wilcz łyko, tojad mocny, cis pospolity, rącznik pospolity. Źródła występowania i toksyczności mykotoksyn. Toksyczność jadów zwierzęcych – żmija zygzakowata, pająki, pszczoły; postępowanie w zatruciach.

Ćwiczenie 3
Skutki zdrowotne narażenia na metale oraz diagnostyka i leczenie zatruć metalami (55min).
Losy w organizmie i mechanizm toksycznego działania ołowiu, kadmu, rtęci, cynku, arsenu, chromu, glinu, niklu, manganu i selenu oraz skutki zdrowotne (zatrucia ostre i przewlekłe, efekty odległe) narażenie na te metale. Wykorzystanie oceny stężeń metali w materiale biologicznym do celów monitorowania skutków zdrowotnych chronicznych ekspozycji na metale oraz w diagnostyce zatruć ostrych.

Ćwiczenie 4
Toksyczność (narkomania, nikotynizm, alkoholizm) i doping (55min).
Podstawowe typy toksykomanii (wg WHO) i ich szczegółowa charakterystyka. Nałogowe palenie papierosów jako źródło chronicznej ekspozycji na czynniki toksyczne (skład dymu tytoniowego, działanie toksyczne, skutki odległe). Alkoholizm. Aspekty toksykologiczne dopingu (rodzaje środków dopingujących). Wykrywanie i kontrola uzależnień.

Ćwiczenie 5
Toksyczność gazów i cyjanków oraz diagnostyka i leczenie zatruć tymi związkami (50min).
Sposoby działania gazów na organizm człowieka – gazy duszące fizyczne, duszące chemicznie i drażniące. Toksyczność (mechanizm działania i objawy zatruć ostrych i przewlekłych) azotu, argonu, helu, neonu, ditlenku węgla, fluoru, amoniaku, aldehydu mrówkowego oraz innych substancji drażniących (pary kwasów). Toksyczność gazów bojowych. Diagnostyka i leczenie zatruć gazami.

Ćwiczenie 6
Zagrożenia zdrowotne stwarzane przez preparaty stosowane w gospodarstwie domowym i budownictwie (50min).
Toksyczne związki chemiczne stosowane w produktach gospodarstwa domowego. Szkodliwość dla zdrowia substancji żrących i wybielających, detergentów i mydeł oraz tworzyw sztucznych. Zagrożenia zdrowotne stwarzane przez niewłaściwe materiały budowlane (związki chemiczne, toksyczne pyły, zwiększona radiacja). Pomoc w zatruciach preparatami chemicznymi stosowanymi w gospodarstwie domowym.

Ćwiczenie 7
Skutki zdrowotne narażenia na rozpuszczalniki organiczne oraz diagnostyka i leczenie zatruć tymi związkami, ze szczególnym uwzględnieniem alkoholi (55min).
Źródła narażenia na rozpuszczalniki organiczne. Wpływ na zdrowie (mechanizm działania toksycznego, zatrucia ostre i przewlekłe, odległe skutki działania) rozpuszczalników aromatycznych (benzen, fenol, toluen, ksylen, anilina), alifatycznych (węglowodory alifatyczne, chlorowcopochodne węglowodorów alifatycznych – chloroform, tetra chlorek węgla, tri chloroetylen), di siarczku węgla, acetonu i alkoholi. Diagnostyka i leczenie zatruć rozpuszczalnikami organicznymi. Wykorzystanie ocen stężeń rozpuszczalników organicznych i ich metabolitów w materiale biologicznym do celów monitorowania skutków zdrowotnych chronicznych ekspozycji na te substancje oraz w diagnostyce zatruć ostrych.

Ćwiczenie 8
Wpływ chemicznych zanieczyszczeń żywności na zdrowie (55min).
Źródła i rodzaje chemicznych zanieczyszczeń żywności: substancje stosowane w produkcji roślin i hodowli zwierząt (nawozy azotowe i fosforowe, pestycydy, antybiotyki i inne leki weterynaryjne), substancje przenikające z zanieczyszczonego środowiska (metale, związki azotu, pestycydy) oraz substancje celowo dodawane do żywności (konserwanty, przeciwutleniacze, barwniki). Wpływ chemicznych zanieczyszczeń żywności na zdrowie: pestycydy (związki chloro organiczne, karbaminianowe, pyretroidy, pochodne kwasu chlorofenoksyoctowego, dinitroalkilofenole, związki bispirydyliowe, pochodne moczniki, związki ditiokarbaminianowe, pochodne kumaryny), nawozy azotowe (azotany i azotyny), leki weterynaryjne. Diagnostyka i leczenie zatruć pestycydami, azotanami i azotynami oraz lekami weterynaryjnymi. Wykorzystanie oceny aktywności cholinoesterazy w surowicy w diagnostyce zatruć pestycydami.
[/u]

Wysłałam też w wordzie na maila


Źródło: lek2005.fora.pl/a/a,1064.html



Ptaszniki

Designed By Royalty-Free.Org